33014

Par Ludzas Amatnieku centra Latgaļu kukņā gatavotajiem senajiem latgaliešu ēdieniem varēsim skatīties TV3 raidījumā Mūsdienu Latvijas garša
06.02.2013


Raidījumu par Ludzas Latgalīšu kukņā tapušo latgaliešu ēdienu- cepti auna pauti skatieties TV3 ēterā 17. februārī plkst. 18.30. Un gaidīsim ciemos Ludzā!

Ar 13. janvāri ir atsākusies garšas ekspedīcijas Mūsdienu Latvijas garša otrā sezona, kurā, tāpat kā pirmajā, piedalīsies deviņi pavāri no visas Latvijas, katrs gatavo kādu savu,īpašu ēdienu, bet speciāla komisija, kuras sastāvā ir šefpavārs Māris Jansons, zemnieks Mareks Bērziņš, eksperte Ilze Jurkāne un raidījuma vadītājs Ints Teterovskis vērtē gan ēdienu, gan virtuves interjeru, gan apkalpošanu.

Ludzā filmēšana notika Amatnieku centra Latgaļu kukņā, kur amatnieku „virsaitis” Ēriks Kondrāts gatavoja latgaliešu seno ēdienu  ar ceptiem jēra pautiem, kam klāt pasniedza burkānu, balto pupu un pastinaku sautējumu. Ēriks nav profesionāls pavārs, bet allaž interesējies par senajiem latgaļu ēdieniem, to gatavošanas tradīcijām. Tāpēc viņš ir amatnieku galvenais ēdienu gatavotājs, viņa jēra gaļas zupas, pelēkie zirņi, putras vienmēr labi garšo un ir sātīgi - kārtīgs latgaļu ēdiens. Taču raidījuma veidotāji izvēlējās ko neparastāku. Pirms konkursa ēdiena pasniegšanas Ēriks pacienāja viesus ar biezpiena saldo masu pildītu latgaļu krāsnī ceptu ķirbi. Šo recepti ieteica Ināra Mikažāne. Izejvielas ēdieniem nāca no mūsu pašu saimniecībām.

Ēriks gan uzsver, ka vēlējies vēlreiz pastāstīt Latvijai, ka ir tāda pilsēta Ludza pašā Latvijas austrumu pierobežā, ka te ir Amatnieku centrs, ka te ir daudz interesantu cilvēku, kuriem ir ko pastāstīt un ar ko lepoties, lietu, ko parādīt. Izmantojot TV3 raidījumu mēs pieteicām arī savu Latgalīšu kukņi. Var teikt, ka tās bija mūsu ugunskristības. Jau pavasarī te tiks rīkotas prasmju skolas, kur sanākušie cilvēki dalīsies dažādu ēdienu gatavošanas noslēpumos. Esam plānojuši, ka vienā no pirmajām nodarbībām mūsu sadarbības partneri no Lietuvas rādīs meistarklasi lietuviešu nacionālā ēdiena -cepelīnu pagatavošanā.

Visādā ziņā tiek darīts viss, lai Ludzas vārds izskanētu aizvien plašāk un arī uz mūsu reģionu brauktu tūristi, -- pastāstīja Ēriks Kondrāts.


Ielādēju

      Atpakaļ
Tālavijas 27a, Ludza, LV-5701, Latvija,
65707203, 29467925,
65707202,
ligakondrate@inbox.lv